У дома
Отново се завръщам в бащината стряха.
Тук всяко нещо ме зове.
Пристъпвам плахо и очаквам
пред прага мама да снове.
Сама отварям малката вратица,
но никой няма у дома.
Както прелитат прелетните птици -
така изчезнал е и смеха.
Сама стоя аз до вратата.
Надничам, взирам се дори.
И търся, търся в тишината
очите плачещи, добри.
Но теб те няма, Мамо!
Няма те да ме посрещнеш!
Аз чувам само плясък на крила.
Самотни птици приютил е моят дом -
за да запази топлина!
Присядам бавно под лозата,
а тя приведена мълчи.
Лист отронва се за поздрав -
сякаш плаче, за да ми прости.
Отидах си аз някога тъй гордо,
а се завръщам с приведена глава.
Сега стоя на колене и моля прошка!
Моля се, но кой ли ще ме чуе в тази тишина!
© Магда Желева All rights reserved.