Jan 15, 2014, 2:25 PM  

Запустяло село 

  Poetry » Other
569 0 4

Наше село е поело
някъде в небитието.
Няма хора  няма село.
Плюло си е на късмета.

Тук останали са само
две три подивели псета
и сърце ми наболяло
по пътеки стари крета.

Идвам си веднъж в година
да направя водосвета.
От как дядо ми почина
се отказвам ден от Нета.

И на гроба му преливам
вино, свещ със длан прикривам,
а трева прорасла, дива,
жъна, сякаш съм на нива.

Къщичката с покрив килнат,
праг прогнил и изтърбушен.
Тук във детството ми милно
сладки приказки съм слушал.

Два пирона в одаята
мене люлка е люляла,
а на пода се подмята
стара кукла оцеляла.

Празна, шарената стомна
на полицата ме чака
и с ума задръстен спомням
колко пъти пих и плаках

за съдраното коляно,
за петела на дръвника
и за агнето заклано
по Герговден, под връшнúка.

Пусто, чисто, тихо, мирно
селото ни е мъртвило.
Цвят в полето се е ширнал,
а в гората  дъх на гнило.

Само птичките сюита
по клонаци са запели.
На сърничките копита
тропот чу ли и виде ли?

И умът ми по стърнища,
по шубраци подивели
се заплита и разнищва
спомени  къдели бели.


 

-----------------------------------

 

Връшник - конусообразен ламаринен капак, върху който се посипва жар и пепел от огнището, захлупващ глинена подница (тава) за изпичане на хляб и ястия.


© Иван Христов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Силно и истинско!
    Поздравления!
  • Красиво и реалестично!
  • "И на гроба му преливам
    вино, свещ със длан прикривам,
    а трева прорасла, дива,
    жъна, сякаш съм на нива."

    Красиво изплакана болка!
    Прекрасен стих!!!
    Аплодисменти!!!
  • Аз нямам села и като дете винаги завиждах на другите, защото през ваканциите си ходеха на СЕЛО, мястото с приключенията!
    Хареса ми!
Random works
: ??:??