29 ene 2024, 17:44

Балада на шута 

  Poesía » Formas graves, Otra
494 14 36

Добре дошли на маскарада!

      Зад маските какво се крие?

В душите ви аз виждам ада,

в греха потънали сме ние.

В ума ни егото ще вие

сред пиршества на алчността.

От чашата съдбовна пие

без мяра, с показ, глупостта...

      Без дом остава любовта.

 

На сцена или на площада

      зад маските какво се крие?

Един преяжда, друг ще страда,

а трети с наглост ще пробие.

За слава и пари се трие

пак задкулисно святостта.

В гърдите хищното се бие

облякло фрака на властта...

      Без дом остава любовта.

 

Човешкото в лъжа пропада.

      Зад маските какво се крие?

Безумието със наслада

дълбоките си рани шие.

Светът, аз питам тука: Чий е? -

На Бог? На дявол? На смъртта?

Снага щом огънят извие

война източва ни кръвта...

      Без дом остава любовта.

 

И няма време за отрада.

      Зад маските какво се крие?

Лицемерие в парада

на завистта гнездо ще свие.

В ръце на суетата гние

свещена книга - слепота

очи с бездарието мие.

В препусканията, в града,

      без дом остава любовта.

 

Да, казвам ви го без пощада

      зад маските какво се крие.

Най- истински съм аз, нещата

все казвам истински. Уви е

нещастна истината. Вие

отвръщате ми с глухота.

В сърцата детски само жив е

духът на щедра доброта,

      светът красив на любовта.

© Асенчо Грудев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??