БАЛКАНСКА РАПСОДИЯ
... и щом наметнат първите слани
в дъбравите ми сребърни савани,
и аз ще хлътна в зимните си дни –
пешак, нарамил родните Балкани,
с огромните си денкове печал,
натресена, дори под наем взета –
да плачеш ли? – не ти достига жал,
да я възпееш? – то умря поета,
от черните стрелци на Искандер,
през лагерите в Ловеч, в Голи Оток,
кошмарът тук остава все тъй чер! –
на тия зли вулкани от жестокост,
земя отдавна никой не яде,
но тук камата нивга не ръждясва,
и парвенюто властва – бейзаде! –
и неговата свита е опасна,
ще си потъвам в Мировата скръб,
изсипана в тонажи от романи,
с флигорните на Брегович на гръб,
обесен с финтифлюшките на Яни,
и в моя сън Вангелис ще звъни,
дайре ли на бунището изрови?...
Когато стегнат първите слани
поляните със сребърни окови.
© Валери Станков Todos los derechos reservados
от черните стрелци на Искандер,
през лагерите в Ловеч, в Голи Оток,
кошмарът тук остава все тъй чер! –
на тия зли вулкани от жестокост,