28 jul 2019, 19:31  

Благодат 

  Poesía » Otra
742 6 9

Юли гледа със своите хиляди черни очи

как по белия път отпътуват на лятото дните. 
И животът, където е минал, почти не личи  
сякаш майстор-косач е погалил за миг равнините.

 

Пътят вие симида си бял и ухае на мед. 
И пчелите висят над пръстта като огнени лампи. 
Не успяла да спазя на времето благия ред, 
аз празнувам в разгара на лятото мой Харалампий.

 

Ритуалът е толкова сладък, че малко горчи  
колко дълга ли, Боже, ще бъде човешката зима? 
Дай ми сто слънчогледови зрели горещи очи, 
за да видя, че другото лято мен пак ще ме има.

 

Дай ми меко и топло сърце от ронлив травертин, 
за да може през него водата свободно да тича. 
И когато осъмна без свода Ти огнено-син, 
пак да мога полека да дишам и пак да обичам.

 

А сега продължавай и юли ще бъде горещ! 
Белорунният облак под Теб е така водоносен!
Продължавай прозрачния син водопад да предеш, 
в който газят с такава наслада нозете ми боси.

 

Омотай ме в добрата, зелената, светла вода
нека бъда вретеното бързо на юлската прежда. 
Аз почти предусещам най-сладката в мен благодат  
да празнувам един само ден, но прелял от надежда.

© Петя Цонева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??