В играта на сенки
и пъстри петна
сияе паркова алея.
С усилие – мрачно,
под ласката на дневния пек,
тревичка
пробива асфалтовия насип.
Дъхтят пролетни кестени,
ухаят цветя и клони...
Тайнствен аромат
излъчват
здравец и бръшлян.
Гранитът отдъхва,
а бронзът бавно изстива;
Босоноги мечти
тревите раздвижват,
мен и теб
понасят
и шептят и питат.
Сенки, дъх и шепот...
Рони ромон - тих
сълзливата вода,
своя камен път поема,
в езерното огледало
бистър звън потапя...
И замират шум и суета...
Отдъхват
градът и планината,
стресва тишината
бързина – припряна,
стресва покоя
бяг – забързан.
В тихите пазви
пази любов,
в пъстрите сенки
крие романтика,
в кестеновия дъх
зачева живот.
Със сребърен звън
се разпръсва в неспира...
Гори
и не спира
животът!
Търсят, търсят
хармония
- гранитът
- вечерта
- човекът.
Търсят, търсят
своя мир душите
в мен и теб...
Полъхнати от кестенов дъх
раждат усилие – ново.
Раждат – мига!
Шепот, възторзи и страх
- душите мисли редят
и питат защо е,
и искат,
и знаят,
и могат...
Шепот, възторзи и страх.
Звънливо, многоцветно
- отминават,
огрени от младост,
въздигнати от сила.
Мигът запомня
и остава
пак мечта и блян...
... тревичка
пробива
асфалтовия насип...
В играта на сенки
и пъстри петна
сияе,
цъфти
- любовта!
17.05.82
© Валери Качов Todos los derechos reservados