Боб Дилън
синоптична прогноза
Съседката със гладни шепи рови
на гълъбите в къщичките, за трохи.
Била учителка от близкото училище
или редактор, вероятно на подлистник,
прочетен само от дъха на котарака,
лъскащ кофите за смет...
Ала какво от туй?!... Да е била достатъчно
отворена, и печена, и готина, и умна...
А ние ще живеем друго яче,
като в рекламата за тостери, като във клипа...!
И нещо ще се случи Непременно –
ще бъдем яки, весели и сити в БГ Сити!...
Навярно “страшен, страшен дъжд ще падне”!...
Дори и Дилън поулисан в старостта си
(забравил негъра от Балтимор обиден)
едва ли ще се трогне от прогнозите,
от диалозите,
от монолозите
и диагнозите...
Но старците отдавна ще са къщички,
на буболечките облечени със самочувствие –
отворени, и печени, и много умни,
да обзавеждат костите им изоставени...
... Веригата за хранене ще се подрежда
с върха към тези, дето ровят под земята,
излезли от рекламата за тостери и клипа... –
без омърлушени очи и дрипи.
© Иван Todos los derechos reservados