27 sept 2015, 9:12  

Другата Америка 

  Poesía » Otra
426 0 3

  

 

        Другата Америка

 

Витрината- примамващо голяма,

изложено е там- какво ли не,

пред нея (на Америка реклама!...)

един слепец подрънква със звънче...

 

До него- куче... Мършаво и гладно,

с човешки сякаш, молещи очи...

Пълзи тълпата, мръщи се досадно...

Съчувствие ли?... Боже!... Не личи!...

 

А старата картонена кутия

е безнадежно празна, като гроб

и ни един от ситите, ония,

за цент дори не бръква в своя джоб!...

 

Звъни звънчето, бавно в звън напевен

и кучето премигва със очи,

но само някой наругай ги гневен-

навярно гладен също може би...

 

Над цветните и святкащи реклами

Америко, ти чуваш ли звънът:

на не звънче, звънчета, а камбани-

отеква екот, страшен е гърмът!...

 

Но може ли той днес да те събуди?..

Да спреш... Да се опомниш?.. Накъде?...

И сепната от ситите заблуди

да чуеш свойте гладни синове?...

 

Коста Качев,  11.1980.

Ню Орлиънс, Луизиана

USA                              

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • "Но може ли той днес да те събуди?..

    Да спреш... Да се опомниш?.. Накъде?...

    И сепната от ситите заблуди

    да чуеш свойте гладни синове?..."

    Дано се случи!!! Поздрави за стиха!!!
  • "Два свята" винаги е имало и ще има, Поете.
    Споделям ...
  • !!!
Propuestas
: ??:??