Жена с приведен силует,
забрадена със кърпа – шарен плат,
навела своята глава напред
кръстосваше по селския площад.
Познаваха я хора от селото,
а външни гледаха я със почуда,
от много малка носеше петното
и всички я зовяха: "Луда".
С найлонов плик и незлоблива
събираше боклуци от шосето
и винаги усмихната, щастлива
ги къташе във къщи зад пердето.
Баща ѝ беше селският овчар,
почивки нямаше, недели.
Със него ходеше по пътя стар
и спеше с агънцата бели.
След време старият пастир почина,
остави я сама на този свят.
Отхвърлена от всички без причина,
незнаеща ни майчица ни брат.
Великден Светъл, хората се молят.
Прескачаше до хорските врати.
Дочула агънце да колят,
глава въртеше, викаше: "Поспри!".
Сега я няма, там е над селото,
където само вятърът шуми,
полегнала навеки под дървото
при свойте бели, агнешки души.
Пловдив
14.09 217 г.
(Кръстовден)
© Хари Спасов Todos los derechos reservados