17 oct 2024, 8:08

Мъжът като modus vivendi 

  Poesía
83 1 1

МЪЖЪТ КАТО MODUS VIVENDI

 

Аз може да изглеждам неглиже –

да имам в гардероба си две ризи,

но – като мъж сред другите мъже,

простете ми проклетите капризи?

 

А те не са един, не са и два –

и всеки яко в мен се е загнездил.

Със мен не се излиза на глава,

особено, когато съм си трезвен.

 

Какво, че радостите ми са кът?

Дори за миг не съм бил важна клечка! –

и не вървях по никой Царски път,

ако край него не пълзи пътечка.

 

Изричам всяка истина през смях,

дори и да горчи като отрова.

С безправедника праведно живях –

според Иисус, Аллах, пък и Йехова.

 

Не сменям птичите си синеви

дори срещу блестящи хациенди.

Изпращам всеки ден със „C'est la vie” –

за мене туй е Модусът Вивенди.

 

Мигът ми става все по-къс – и скъп,

и слънцето на хълма се изниза.

Когато хлътна в Божията глъб! –

ще ви я дам – последната си риза.

© Валери Станков Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??