11 nov 2015, 16:32

На Антон Ян Новак 

  Poesía » Civil
440 0 1

На Антон Ян Новак

 

Там, дето Ленин от бронз е стоял със години,

малък портрет върху камък, без пиедестал,

скромно напомня, че морската наша градина

Антон Ян Новак за Варна е предначертал.

 

Хем съм дълбоко признателен, хем се срамувам —

в шейсет и осма бе чехът желал свобода,

Ганю Балкански след Брежнев пръв, без да умува,

тръгна с тояга към Прага да варди реда.

 

Помнил ли бе, че следи от деди героични

Шкорпил намериха, Безеншек че му дари

на стенографските сигли речта лаконична,

че ръченицата Мърквичка в багри разкри?

 

Нека утихне срамът! Сред треви и дървета

пълня гърдите с прохлада, а с ясност — ума.

Малко зелено море на брега на морето

част от града е, от хората и от дома.

© Владимир Костов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??