Аз отивам на върха Каймакчалан,
и знам, че няма да се върна.
На канарата, всред простора леден,
ще дочакам своят миг последен.
Ей ме веч в окопа тъмен,
само аз и небосклонът лунен.
Само болка, страх и студ,
дали всичко свършва тук?
Кървавата песен на смъртта
и мене няма да пожали,
нявга имах аз другари вярни,
но ей ги те - на скалите кости си постлали.
Но съдбата мен запази за последен
и заръча душата моя клета,
да се скита в тоя пущинак проклети
и да спомня за сражението навеки.
Задуха вятър и снегът постели,
поглеждам към телата в кръв облени.
Час дойде, хващам бомба и пушката в ръка
и отивам на танц последен със смъртта!
© Людмил Йоцов Todos los derechos reservados