По бърчинките, момне ле, все се катери
южното злато до синичко зрънце.
Джибри газя... Забравих вечерята...
Зад врата ми отива си слънцето.
Джибри газя, момне ле, до първи петли.
Кон да беше - щеше да пукне.
Ти моята риза веза, нали?!
Перчемът - все за тебе е бухнал...
Ти моите жили даряваш с живот.
Аз песен във виното вплитам.
Тежкото вино е моят Кивот -
Поле... и в Небето политнал...
Тежкото вино чембери ще пръсне.
С него възкръсвам, с него заспивам.
На къшейче хлебец с него се кръстя
и благославям... и гроб преливам...
Тежкото вино нося в душата си,
ала делийски пия ракия!
Почитам го Бога. Тача Земята си.
В женската плитка е мойта магия...
Хайде, пусни я тази вечер за мене!
Ха, разплети я! Да падне до кръста!
Чуваш, ли?! Виното в чашите стене,
а пък от Хубост - сърце ще се пръсне...
© Красимир Дяков Todos los derechos reservados
Чуваш, ли?! Виното в чашите стене,
а пък от Хубост - сърце ще се пръсне..."
Умееш ги, тези народни мотиви, Зем!
Хубост е!