Пътуваше за Амстердам
от Едирне.
Тя щеше да се промени –
мечта е туй на всякое лале.
Тя щеше да полегне
сред широките полета
на Холандия…
Измежду другите лалета…
А след това…
Готова щеше да е да намери дом.
Красивите ѝ розови листа
са само временен подслон.
Къде ли щяха да я пратят?
В съседната Фламандия?
Или пък по-натам…
В Нормандия?
И дълго време щеше да се чуди,
прегърнала листо.
Щеше да излезе тихомълком,
бавно, да не го отчупи.
И колко щяха да ѝ се зарадват…
И колко щеше да е тя щастлива…
Но на пазара в Едирне,
пред един холандски прекупвач,
я сцепиха на две,
за да покажат, че е здрава стоката…
© Драгомир Лаброев Todos los derechos reservados