Някога във древни времена
в една балканска мъничка страна
живял с родителите си добри
единствен син, обичан и любим
Синеок с очи, като езера
русокос с коси копринена свила
От Бога надарен с красота
растял обичан и във доброта
Всеки божи ден в тъмни зори
със своето стадо поемал
към тучни пасища и пенливи води
То не било многобройно-
пет овчици с руно богато,
малко магаренце инато
и две игриви козлета рогати
Еньо се казвал тоз момък млад
грижовен пастир от сутрин до здрач
Подсигурявал им паша богата,
а в жегите горския хлад
Познавал наоколо скали и ливади,
къпел се в бистри потоци и водопади
Радвал се на всяка тревичка и цвете
благодарен от щедростта на боговете.
Веднъж както вървял в утринта
подвиквайки на овчица една,
пред него открила се чудно-неповторима
гледка, рисувана от художник картина.
Сред ароматни и чудни треви
до поточе пенливо със звънливи води,
самодиви плискали своите нозе,
невъзмутими се радвали от сърце
А сред тях най- прекрасна била
с дълга до петите коса,
като гълъбица трептяща
Девица нежна с неземна красота.
Влюбил се в същия миг
нашият момък, по природа свенлив
И захласнат от таз красота
бил забелязан от нейна сестра
Щом решили да се скрият в бяг
Еньо своята любима обгърнал без страх
Подарил ѝ венец със цветя
с дъх на билки и здравец, набран в утринта.
„Зова се Вида“ прошепнала тя
„Благодаря ти за тези прекрасни цветя!
Ще те чакам утре заранта
до потока, накрай гъстата гора!“
И изгубили се всички самодиви
като сутрешна вълшебна мараня
Момъкът приседнал омагьосан
без глас, без мисъл, загубил си ума.
Тази нощ била най-дългата за него
ни сън, ни дрямка, чакал с трепет утринта
Щом първите петли пропели
хукнал той към дивата гора
Достигнал извора пенлив преди зора да зазори
и сенки шии да проточат облизани от слънчеви лъчи
Зачакал...., а сърцето ще изскочи вълнуващо се като океан
Любимата със име Вида очаквал пак да зърне,
целият изгарящ в плам .
Но, слънцето изгряло, настъпил ясен ден,
а влюбеният момък останал съкрушен.
Полегнал на тревата и засънувал чуден сън
Как песен от гората се лей с прекрасен звън
„Спреш ли сред тревите, погалиш ли цветята
Знай, че аз във тях съм превърната в роса
Повярвай в чудесата на планината и гората
с невинната ни обич ще ни свързва тя“
От този ден, разказват, та до днешен ден,
броди из горите Еньо, от самодивска хубост запленен.
Води го смехът ѝ и магичната любов
в несвяст до днеска броди и търси я в безслов.
© Валя Сотирова Todos los derechos reservados