30 abr 2024, 22:34

Прошепнато в Страстната седмица 

  Poesía » Filosófica
131 4 12

ПРОШЕПНАТО В СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

 

Аз знам, че нищичко не знам,

когато слънцето залязва.

Човек оттук си тръгва сам –

надмогнал страсти и омрази.

 

Дошъл – напълно гол и бос,

със себе си не връща нищо,

освен всевечния въпрос –

от философи неразнищен.

 

Защо дойдох? И точно тук?

И точно днес какво оставих?

Сълза ли в есенен улук,

и дъх ли в пролетни дъбрави?

 

Когато ми обърнат гръб,

превръщам ли се в непозната?

Аз сядам на самия ръб –

за да раздипля мрачината.

 

Богата съм със сто неща,

все простички – дори невзрачни,

да легна привечер в ръжта

и дълго да подслушвам в здрача –

 

как птици планове кроят

и как щурчетата ми свирят

романси за любов и път –

без разчертани ориентири.

 

Защото утрешният ден

е още пламъче в окото,

в което – чист и вдъхновен,

преражда се след миг животът.

© Валентина Йотова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??