Нижеха се на пръв поглед като на забавен кадър на филм...
Но те си притичваха незабелязано покрай нея,
докато тя просто си стоеше там.
Всички вече знаеха, че това е нейното място...
Беше станала като едно от паветата, по които всички вървят,
но никой не се заглежда...
Някои я подминаваха, други я заговаряха, трети се възползваха...
Но нали на всяка улица има нещо странно...
На тази това беше той...
Мъж, на средна възраст, леко отнесен и схлупен,
но като цяло привлекателен...
Мъж, на име Вилхелм.
Всяка вечер той сядаше на една пейка
заедно със своята книга
и замислено и съсредоточено четеше часове наред
под светлината на уличната лампа...
Докато не му омръзне.
И май не му омръзваше...
По-скоро се изморяваше.
И май умората си казваше думата.
Книга след книга,
нощ след нощ...
Книгите никога нямаше да свършат...
Но нощите бяха станали прекалено много...
© ДиаНа Щерева Todos los derechos reservados