Разум и Сърце
– Сърце, какво е Любов? - попита го Разумът - и как я намираш? - добави в захлас.
– Любов е когато копнееш без граници. И тя те намира без карта, компас.
– Сърце, ще боли ли, ще страдам ли някога? И по какво да позная, че е само една?
– О, това ли! Значение има ли? Ако е тя дори и със сълзи в очите ти пак ще чувстваш радостта! - Но щом искаш да узнаеш дали има много лица, ще кажа направо, че сам ще познаеш, защото само с нея ще откриваш светлина.
– Сърце, колко струва? Готов съм да плащам за нея цена?
–Безплатна е, знаеш ли?! Не иска и дума! В замяна ще търси от теб доброта!
– Но аз съм добър! - надигна се разумът - така горд, извисяващ се ум! - Навсякъде пръв съм, блестя, изявявам се, по-бърз съм дори от куршум!
Сърцето погледна към разума втренчено.. видя колко беден е той. Позна, че Любовта не би го обикнала, не би намерила с него покой.
А после Разумът питаше, питаше, питаше.. въпроси задаваше и важно разплиташе
най-сложните, най-трудните сюжети, обвързани с тревожни мисли, перипетии..
Не вярваше той никак на Сърцето и гледаше недоверчиво, на което и да кажеше приятелят му мил,
дори да знаеше, че истината му съвсем не би спестил..
От толкова “умуване” Сърцето измори се.
Само затихна, после спотаи се.
То знаеше какво е Любовта! И как за миг живееше във него Тя!
За нея Той й бе единствен дом,
место за отдих и любим подслон.
Единствено със нея се разбираше,
без думи с нея общ език намираше.
Тя не поиска нищо да му вземе, но пък
Сърцето й предложи само малко време.
А после с Разума за нея сподели,
да се обича с “непознатата” приятелят му забрани..
Така Сърцето каза й да тръгне
и някой друг на вместо него да прегърне..
Сега седи, разпитва Разумът Сърцето,
как да познае онова, което
само при него бе дошло ..
и без вина си беше отишло ..
Попитахте за края - той какъв е?
Дали Сърцето от тъга и днес въздъхва?
Дали седи и чака Любовта?
Дали ще може пак да я познае на мига?
Разбира се!
Единствено от Любовта Сърцето се нуждае!
И как да я забрави и до днес самото то не знае..
Накрая просто запомнете
да се обичате си позволете,
защото там където във човека има диря светлина ..
навярно е била от Любовта❤️
© Bamb Todos los derechos reservados