Jul 2, 2024, 3:45 PM

Разум и Сърце 

  Poetry » Love
128 1 2

Разум и Сърце

 

– Сърце, какво е Любов? - попита го Разумът - и как я намираш? - добави в захлас.

– Любов е когато копнееш без граници. И тя те намира без карта,  компас.

– Сърце, ще боли ли, ще страдам ли някога? И по какво да позная, че е само една?

– О, това ли! Значение има ли? Ако е тя дори и със сълзи в очите ти пак ще чувстваш радостта! - Но щом искаш да узнаеш дали има много лица, ще кажа направо, че сам ще познаеш, защото само с нея ще откриваш светлина.

– Сърце, колко струва? Готов съм да плащам за нея цена?

–Безплатна е, знаеш ли?! Не иска и дума! В замяна ще търси от теб доброта!

– Но аз съм добър! - надигна се разумът - така горд, извисяващ се ум! - Навсякъде пръв съм, блестя, изявявам се, по-бърз съм дори от куршум!

Сърцето погледна към разума втренчено.. видя колко беден е той. Позна, че Любовта не би го обикнала, не би намерила с него покой.

А после Разумът питаше, питаше, питаше.. въпроси задаваше и важно разплиташе 

най-сложните, най-трудните сюжети, обвързани с тревожни мисли, перипетии.. 

Не вярваше той никак на Сърцето и гледаше недоверчиво, на което и да кажеше приятелят му мил, 

дори да знаеше, че истината му съвсем не би спестил.. 

От толкова “умуване” Сърцето измори се.

Само затихна, после спотаи се. 

То знаеше какво е Любовта! И как за миг живееше във него Тя!

За нея Той й бе единствен дом,

место за отдих и любим подслон. 

Единствено със нея се разбираше,

без думи с нея общ език намираше.

Тя не поиска нищо да му вземе, но пък

Сърцето й предложи само малко време.

А после с Разума за нея сподели, 

да се обича с “непознатата” приятелят му забрани..

Така Сърцето каза й да тръгне

и някой друг на вместо него да прегърне..

Сега седи, разпитва Разумът Сърцето,

как да познае онова, което

само при него бе дошло ..

и без вина си беше отишло ..

 

Попитахте за края - той какъв е?

Дали Сърцето от тъга и днес въздъхва?

Дали седи и чака Любовта?

Дали ще може пак да я познае на мига?

 

Разбира се! 

Единствено от Любовта Сърцето се нуждае!

И как да я забрави и до днес самото то не знае..

Накрая просто запомнете 

да се обичате си позволете, 

защото там където във човека има диря светлина ..

навярно е била от Любовта❤️

 

 

 

 

 

 

 

© Bamb All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??