Ситни стъпчици сред каменисти отливки,
назад остана и последният клек,
пред очите ми неземните рилски извивки,
усещам се малък, незначителен и лек.
И ето го, горе, сякаш се присмива,
Рилският великан, покривът на света!
Връз него забит е с неразгадаема сила
Трибагреник горд, танцуващ по върха!
Вятърът пее,
настръхнали долу са полята,
студ в гърдите блъска,
а мий топло на душата.
От цялото българско величие,
почувствано горе в планината,
питам се Аз, защо ли ние
забравяме, че земята ни е свята?
Де е България, де са селата?!
Де отива езикът, сладък за устата?
Де са бабите, месещи хляба в ръката,
де са децата, стъпящи боси по тревата...
© Миро Милев Todos los derechos reservados