Нагазих с живота си здраво
във локва – не, в блато задачи!
Завих някак, малко накриво
и в тях аз все тлача ли тлача!
Отлитат си дните без намек,
без „здрасти“, без „тръгвам“, без „чао“.
А аз ги, студен като камък,
изпращам след дневния хаос.
Пред мен само купища книги.
Пред мен само цели без цел.
Зад мен пък прозира енигма,
която съм уж изживял.
И пак тези кални задачи
заливат ме ден подир ден.
Аз лягам си късно и вечер
се чувствам така уморен.
А хиляди, хиляди мисли
ме тласкат насам и натам
и все аз отлагам за после
Живота от огън и плам...
Как писна ми тъй да се влача
след някакъв смътен мираж
сред локвите, дето все тлача
по кривия, кален вираж!
Ще строша в стената лъжите
с анфас като камък студен
и после запалил стените,
ще тръгна напред ободрен.
И всичко ще хвърля в пожара -
задачи и цели без цел
и книгите, дето товарят
и дето на рамо съм взел.
И молещ Небето за сила
аз тръгвам да бягам оттам.
От калната локва заляла
Живота на огън и плам...
© Богдан Вълков Todos los derechos reservados