16 feb 2023, 19:15

Станах батко 

  Poesía » Para niños
794 0 5

Баба пристигна рано, в зори,

нацелуваме много, даде ми пари,

захвана да чисти навсякъде в къщи,

да мърмори под носа, чело да мръщи:

 

- Нападали са косми от това куче!

Ще трябва, мило, мое внуче,

то да живее там на двора,

в къщичката в края на стобора!

 

Заплаках за Шаро, но бе за кратко,

защото нежно прегърна ме татко,

тихо пошепна ми думи в ушето:

- Ще ставаш батко, на татко момчето!

 

Навън, от топлите на Слънчо лъчи,

Снежко на двора стопи се в сълзи,

белите кокичета показали са главички,

зюмбюлчетата цъфнаха в малките лехички.

 

Значи това е, че от юг с ятата

Пролетта ще долети на щъркелите с крилата,

към къщи ще се спуснат цяла дружина,

ще кацнат сред цветята в нашата градина.

 

В малко вързопче, на малко креватче,

щърк ще остави твоето братче!

До малкото прозорче, със студено стъкло,

застанах да чакам, залепил чело.

 

В стаята татко, до моето креватче,

донесе кошарка за моето братче.

Аз чаках! Дойде Нощта със звездите,

след тях Сънчо затворил ми очите!

 

Отворих очи! Някой плаче?

Татко ме гали: - Събуди се, юначе!

Снощи, докат' всички спяха,

Пролетта с щърка в градината долетяха.

 

Оставиха пред вратата, на малко креватче,

завито във вързопче твоето братче.

До кошарката мама - усмихната, добричка,

държи братчето ми за малката ръчичка.

 

Баба ходи напред - назад,

приготвила е закуска, готви и обяд,

чака всички при кошарката да се съберат,

с ,,Добре дошло!" братчето ми да поздравят!

© Никола Яндов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Благодаря за оценката, Момчиле, радвам се, че ти е харесало, Кате! Бъдете живи и здрави!
  • Хубаво е. По детски искрено и чисто.
  • Абе - два пъти съм минал по тая "магистрала" - я да доде тоз лирически герой - да го светна - какво го чака ...... 5 5олъчки разбира се .....
  • Благодаря за пожеланието, Анна! Бъди жива и здрава!
  • Успех!
Propuestas
: ??:??