СТИХОВЕ ОТ КАШОНА
Моите стихчета, Господи, сигурно са ти омръзнали –
като котета зимни,
родени във тъмен балкански кашон,
с неизвестен баща
и със майка,
убита от последния грохнал икарус –
емфиземно бълбукащ и врящ Кракатау,
който бълва атомни гъби от огън и жупел
към тъмното гето на Варна,
още слепички котенца в опикана маза
със избити на изток
(дълго нямаше Запад)
прозорци,
с гуреливи и жълти електрически крушки,
оплюти от затоплени и изпарили се върху тях
февруарски мухи –
електрика,
която съседите най-редовно крадат
с треперлива душа
и със потни от нервната бедност
и страх клептомански ръце,
съседите –
моите еднокочинни свини,
пияници,
верни приятели,
пръдливите ми съкилийници,
които нахлуват в съня ми,
в живота ми,
обримчени с лъщящата, бронирана слюнка на паяка
като хванати в мрежите негри
в саваните на Серенгети по здрач,
за какво са им моите котила писукащи,
пухести, току-що измъкнати от космическата плацента,
котенца,
впили сребърни нокти и дъх и душица
в уюта изкормен на нечий каталясал,
бракмясал,
обрасъл със троскот до трафопоста,
разкапан москвич
с 6/4 портрета на Сталин
и родилния белег на Горбачов,
за какво им е моята толкова късна любов,
стихчета –
върволици от пленници в Освиенцим с подути кореми,
азиатски субекти, сукали мляко и вятър
от гордите облаци над Сакар и Кавказ,
слепи котенца – да се гърчат в кашона,
садистично изхвърлен върху пряспата сняг,
цял живот в коридори към другия свят ли живях,
че и моите стихчета
като влакове в черни тунели
летяха – далече от моя зазидан живот
с неизменните печки с изгорели котлони,
умряло мушкато,
изтърбушен дюшек,
зазимения фикус,
две стари бюра в коридора на блока –
този Ноев ковчег с натрошени ребра,
който плува в космичния студ,
в който, Господи, може и аз да умра,
панелен Джурасик парк за зле платени двукраки хиени,
гепарди в пенсия,
проскубани лъвове,
разширени лъвици с отместени нейде зеници,
дислоцирани по етажите армии котенца,
зайченца,
писенца,
ваксинирани пудели,
доживотни млеконадойни стахановци –
козички в мазите с мухлясал бетон,
които вият,
плачат и стенат
и гънат души
между празните фурни на залеза
и пангара на изгрева,
върху който мъждука последната свещ,
моите стихчета през живота минават с подкосени нозе –
без да знаят защо носят моята болка.
Е, какво пък, не ритайте този кашон.
Може всички да се напъхаме в него
през дългата зима.
© Валери Станков Todos los derechos reservados