Да можех да нарисувам с думи града си –
далечния Залцбург с бели дворци
и спретнати къщички с китни тераси,
ограждащи неговите покрайнини.
Имах на времето детство щастливо –
родих се след тридесетгодишна война,
по днешни стандарти в градче доста диво...
За мен беше пъпът, то - на света.
Не можеше иначе някак, да бъде –
човек не избира свойта съдба...
Но днеска, когато витая отвъде –
все още живея на тази Земя.
Душата ми помни шумни каляски
с вратички лакирани, как трополят
по улички каменни – детските маски,
които надявахме при маскарад.
Богати пазари по коледа, глъчки,
тържествена музика и веселби –
стопанките с бухнали шарени фустички,
припрени, накипрени в ранни зори.
В очите ми детски, животът бе пъстра
картина, рисувана с трепет и смях –
обичах наравно търговката тлъста,
земята, небето и летния прах.
Дъждът бе наслада, а слънцето песен,
сезоните - чувства, искряща дъга -
от снежната зима до златната есен,
през лятото знойно и пролетта.
С прекрасна палитра твореца всемирен,
рисуваше всичко ден, подир ден
и всяка боичка бе празник неспирен,
изпъстрен, обагрен в звук съвършен.
Животът е музика – така го разбирам;
пък и тогава рано узрях.
Няма да крия и да позирам –
просто записвах, макар, че творях.
Господ ни дава и Господ ни взема –
аз благодарен съм на свойта съдба,
че в многоликата безкрайна вселена,
ме надари да чувам звука.
Само в едно до сега съжалявам –
много изслушах, но малко успях,
времето в ноти да пресъздавам...
Кратък е пътя - на човешкия грях.
© Бостан Бостанджиев Todos los derechos reservados