Jun 15, 2006, 1:11 AM  

Волфганг Амадеус Моцарт - VIII 

  Poetry
744 0 1

Да можех да нарисувам с думи града си –

далечния Залцбург с бели дворци

и спретнати къщички с китни тераси,

ограждащи неговите покрайнини.


Имах на времето детство щастливо –

родих се след тридесетгодишна война,

по днешни стандарти в градче доста диво...

За мен беше пъпът, то - на света.


Не можеше иначе някак, да бъде –

човек не избира свойта съдба...

Но днеска, когато витая отвъде

все още живея на тази Земя.


Душата ми помни шумни каляски

с вратички лакирани, как трополят

по улички каменни – детските маски,

които надявахме при маскарад.


Богати пазари по коледа, глъчки,

тържествена музика и веселби –

стопанките с бухнали шарени фустички,

припрени, накипрени в ранни зори.


В очите ми детски, животът бе пъстра

картина, рисувана с трепет и смях –

обичах наравно търговката тлъста,

земята, небето и летния прах.


Дъждът бе наслада, а слънцето песен,

сезоните - чувства, искряща дъга -

от снежната зима до златната есен,

през лятото знойно и пролетта.


С прекрасна палитра твореца всемирен,

рисуваше всичко ден, подир ден

и всяка боичка бе празник неспирен,

изпъстрен, обагрен в звук съвършен.


Животът е музика – така го разбирам;

пък и тогава рано узрях.

Няма да крия и да позирам –

просто записвах, макар, че творях.


Господ ни дава и Господ ни взема –

аз благодарен съм на свойта съдба,

че в многоликата безкрайна вселена,

ме надари да чувам звука.


Само в едно до сега съжалявам –

много изслушах, но малко успях,

времето в ноти да пресъздавам...

Кратък е пътя - на човешкия грях.

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??