На клона е кацнало сиво врабче,
чирика си волно със пълно гласче.
Чирика си, пее и пърха с крилца,
че слънцето грее, че има зрънца.
Че лютата зима остана назад,
че вече отмина жестокият глад.
То само си знае как тъй оцеля
при толкова грижи дребна троха.
След тежкия труд и при вечния страх
крещи то на клона - оцелях, оцелях!
Възторжено вика на целия свят -
до всеки приятел, до всеки събрат.
Слушаш го и неволно си казваш:
"Има право мъничката птичка
тъй възторжено да се радва,
оцелявала е самичка."
Може би и за нея понякога
се е сещала нежна душа
и трохи ù е ронила някакви
с милостива ръка.
Но врабчето на туй не разчита,
то е с волна, безгрижна душа,
хрумне ли му, отлита
да разгледа отблизо света.
А пък свят то едничък си има,
той е мъничък, но красив -
на стрехата, отзад комина
живее си врабецът сив.
Тук ще посрещне роднините свои,
които от юг ще пристигнат -
щъркели и лястовици безброй -
радост и шум ще се вдигнат.
Той не познава далечните,
топлите, южни места,
а се придържа към вечните,
сигурни, родни гнезда.
Вика от клона врабчето
своята вярна дружина,
радва му се сърцето
на китната малка градина.
© Ани Костова Todos los derechos reservados