Днес госпожа Лъжа е актуална... Без да пита,
превзема ни със самочувствие на самозванец - крал.
Превръщам се в Дике*, воювам срещу цяла свита -
отбор измамници, с които съм живял!
Не се страхувам, на истина библейска ще заложа -
трънната корона можеш ли я понесеш?
Обича ли все още някой Истината, боже?
Боде до кръв, но оцелява в кал и леш!
Отричана, осмивана, на всеки не отива,
но е отворена врата в скалата от гранит!
Отбягвана от векове, осъждана накриво
е гвоздей в съвестта на нечестивия забит!
_____________________________
* - Дике (на гръцки: δικαιο – справедливост), богинята на истината и справедливото възмездие в древногръцката митология. Дъщеря е на Зевс и Темида, богинята на правосъдието.
© Даниела Виткова Todos los derechos reservados