22.05.2024 г., 18:50 ч.

За лъжата и за Истината 

  Поезия
227 6 16

Днес госпожа Лъжа е актуална... Без да пита,

превзема ни със самочувствие на самозванец - крал.

Превръщам се в Дике*, воювам срещу цяла свита -  

отбор измамници, с които съм живял!

 

Не се страхувам, на истина библейска ще заложа -

трънната корона можеш ли я понесеш?

Обича ли все още някой Истината, боже?

Боде до кръв, но оцелява в кал и леш!

 

Отричана, осмивана, на всеки не отива,

но е отворена врата в скалата от гранит!

Отбягвана от векове, осъждана накриво

е гвоздей в съвестта на нечестивия забит!

_____________________________

* - Дике (на гръцки: δικαιο – справедливост), богинята на истината и справедливото възмездие в древногръцката митология. Дъщеря е на Зевс и Темида, богинята на правосъдието.

 

 

© Даниела Виткова Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Буриме »

12 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??