Аз цял живот със болести воювах,
но себе си не отървах от тях...
И все на многознайко се преструвах,
но с триковете само не успях!...
Завърших "Павловската медицина",
в която болестите са рефлекс...
Но славата ù много бързо мина...
Оказа се, че те са сложна смес!
Че даже клетката е нещо сложно,
с органели разни, с пипалца...
Да ги изучим днес е невъзможно...
Загадка се червените телца?!
Ще влезем ли в душата на човека,
ще вникнем ли и в генния строеж,
ще разгадаеме ли тъмните пътеки,
или ний дълго пак ще ходим пеш?!
О, още толкова неща не знаем...
Все още във началото стоим!
И само в хипотези се мотаем,
макар от труд и в нощите не спим...
Какви ли ни загадки се откриха...
Не ни помага старият подход!
Какви ли не лекарства се откриха,
но пак е болен нашият народ!
Не си ли в час, нещата не следиш ли,
ще те подгони времето с остен...
Едни от нас далече са отишли,
а други пъплим, докато умрем!
© Христо Славов Todos los derechos reservados