30 окт. 2018 г., 08:51

Където и да отидем... 

  Эссе
553 3 6
2 мин за четене

© Маргарита Ангелова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
 • Поклон! Радвам се, че разбираш тезата ми.Че я доразвиваш. Не е леко четиво и това е видно от малкия брой прочели. Но е хубаво да бъде разбрано. Може би тогава популизма ще загуби малко от силата си.
 • Хубав философски трактат!
  Маргарита, човешката (и на висшите бозайници) природа е формирана така, че всеки вид(индивид) води борба за съществуването си.Лидери се формират в продължение на тези етапи в които те се доказват в екстремни моменти. И тези личности в примитивните общества налагат волята си над останалите в племето (общността), благодарение на сила и умение.Такъв е естественият подбор.
  Съвременните общества (групи,общности,партии и прочие класови интереси) спазват същия принцип,но го обличат и узаконяват в демократична,олигархична,плутократична или диктаторска одежда.
  Мисля, че изводите: колко е възможно да се постигне всеобщо благоденствие чрез идеята за пълна справедливост още е недорасла като практика, освен в главите на идеалистите.Неслучайно след Френската революция почти всички нейни водачи са убити или гилотинирани."Революцията изяжда своите деца!"
  Много хубаво есе!
  Специални поздрави, Маргарита!
 • Благодаря, Стойчо!
 • Здравейте Приятели! Безжичен и Таня. Обучени сме да мислим и говорим за „ обществото” като за общност. Това е и в основата на термина. Работата е там, че няма единна общност, а сбор от такива, набутани в една рамка. Всички предишни и настоящи общности са обединявани, често силово, от един идеал. Когато този идеал се врастне в различните общности, силата намалява до малко острие, поразяващо единиците, неприели идеала. Светата инквизиция, Тайната полиция, ДС отдел 7 (отдел за мокри поръчки по време на БКП)...Тридесет години „демокрация” разбиха всички идеали и вече откровено се налага индивидуализъм. Никой не уважава другия и не споделя идеалите му. Всеки преследва лични цели. Групират се по интереси, „портят” се взаимно, прегрупират се... Води ги личната амбиция.И, понеже знаят силата на масите, всеки, чрез популизъм се опитва да отвлече колкото може повече. Поне, до като се докопа до машината на властта. После ги зарязва. Но и масите не са общност. И в тях бушуват амбиции.
 • "Няма такова нещо като общество" - една американска еврейка-писателка и философ от руски произход (към философите, даже Аристотел,Кант и Айнщайн, съм много скептичен, защото явно съм ограничен)! Иначе есето има интересни мисли, мисля...
 • Хареса ми, разбирам те, писах преди няколко години един мой труд на тази тема, за да помогна на едно девойче. Замислям се все още, понятието общество май изключва понятието господари. Няма да забравя думите на един мой преподавател: "Кажете ми, питам, хората в един автобус общество ли са? - не са! Кога хората стават общество? - Ами когато, например, автобусът се повреди по време на движение и спре, и всички трябва спешно да излязат и започват да се блъскат един - друг към изхода. Ето, тогава стават общество..." Беше ми интересно есето!
Предложения
: ??:??