От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева,
и една пчела,
и да мечтаеш.
Емили Д.
Запиля се пчелата по нейните пчелни пътеки,
дано е намерила кошер и цветен прашец.
Тук няма трева, поразена от вятъра летен,
преминал е вчера през нея като напалм.
Остана мечта, тупти в гърдите отляво,
загубила блясък, с уморени крила.
Лекува я Емили, броди в оная ливада.
До сетния дъх ще тичам след тях.
© Христина Комаревска Все права защищены
Понеже не познавам Емили Дикинсън физически, ами възприемам стихотворенията й като връх в поезията ;но един-два 🤝века преди да се родя...