2 окт. 2022 г., 11:52  

Апел 

  Поэзия » Гражданская
258 2 0

Апел

 

По мотиви от филма "Двама мъже в града"

В главните роли: Жан Габен и Ален Делон

 

Очите ми са пълни с тъга и надежда,

защото винаги честните страдат.

И дори погледа често да свеждат

пак продължават да ги нападат.

 

Не е честно така, не трябва да бива

виновникът не е вечно виновен.

Съдбата не трябва да е мрачна и сива,

не може светът да е толкоз лъжовен.

 

Гледах един филм и сега ще ви кажа

за един мъж изгубил години в затвора.

И когато е на свобода пак има стража,

и пак пълни със съмнения хора.

 

А него го дърпат и настояще, и минало,

но той не иска да повтаря същите грешки.

Каквото и лошо преди да е имало

вече животът върви по човешки.

 

Но как да живее спокойно и честно,

когато властта отново е СЪДНИК?

И нищо вече не е толкова лесно,

защото на челото му пише: ПРЕСТЪПНИК!

 

И често злото е облечено с власт,

а на властта се има пълно доверие.

И няма да има добра втора част,

защото хората живеят с безверие.

 

Жалко, че само човекът умира,

когато е избрал да е честен.

А отстрани си гледат сеира

и случаят става известен.

 

И на гилотината, където остава

за последен път главата я свежда.

Страхува се, но не се оправдава

и в очите му няма надежда.

 

Това е историята, но я има сред хората

и днес силно пред вас апелирам!

Ако разкаялият се иска опората,

коя съм аз да го спирам?

 

Коя съм аз, а вие кои сте,

че да се правим на по-големи от Бога?

Нима душите на всички са чисти

и да искам да вярвам, не мога?!

 

Бъдете лъч светлина в тъмнината

и ако трябва, малко мислете.

За справедливост и мир на земята

заедно с доброто вървете.

 

 

24.05.2022 г.

гр. Ракитово

© Айлин Мустафа Еврен Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??