Сред орбитите на планети,
радиацията на звездите,
ледените опашки на комети,
невзрачни са на хората съдбите.
Молекули на милиарди години
в хората, звездите и луната –
всички сме материално сплотени,
но къде е там онова, душата?
Падащи късчета от метеори
валят по пустини, гори и езера.
Който и за каквото да говори,
не ще бъде в ядрото на звезда.
От еволюцията изваяни сме ние,
същества сексуални и агресивни,
но това всеки обича да го крие –
да сме хрисими и жалко пасивни.
Дали сме на съзвездията имена,
че и характери почти човешки.
Още от незапомнени времена
сме на биологията просто пешки.
Супернова на галактики от Земята,
обсипва с радиация, енергия
и унищожителна сила небесата.
А някой там се оплаква от алергия.
Цивилизацията е в тънкия баланс
между човека, природата и глупостта.
Космосът ще ни заличи без втори шанс
преди да затихнем в дланите на лудостта.