Аутсайдер
Ега ти избелялата фраза -
„с дъжда сме лиричен събрат”!
А аз си подбрах за другарка,
напук на модните гарги,
къртицата сляпа и жалка.
Дълбаем си с нея без бряг и посока,
без клетка, без двойна ключалка.
Не искаме нито сега, нито нататък
да бъдем в тълпа откачалки.
Сънят ми, прегазил закона и лука,
замирисва иманярски проклето:
криви се напук
и разбутва табутата
в поставангард и чиклит* сюжет.
А заран разказвам:
- не дяволска скука, а с ангели
пях и върлувах до утрото.
След туй пък сериозните бърчат носле:
„Май не сънуваш добре?!”
У дома нямам часовник Версаче,
нито бълбука будилник.
Древна клепсидра** обаче
свети в очите на тигъра –
стайна редакция котка –
кой е будувал през вълчите нощи,
кой е замижал над мишия улов,
кой е погалил врага си със лапка
кой се е хранил до другия...
Днес след закуска една Тайна прошепна:
няма време и минало
в субсвета на ядрото.
Само сблъсък между частици.
Епохи от взривове.
Без Бог.Без Любов.
Антиматерия и нечовечна Мистерия.
Мъча се да стигна
при нея. Ще започна от там
Началото на доброто.
*чиклит – модерен роман от и за жени.
**клепсидра – древен уред с вода за измерване на времето.
© Златина Георгиева Все права защищены