18 янв. 2023 г., 19:08

Аз бях зрителна измама 

  Поэзия
247 0 2

АЗ БЯХ ЗРИТЕЛНА ИЗМАМА

 

... ако нейде в друга ера се събудя – пак човек,

малко споменче за вчера – ще ви нося ХХ-ти век! –

снимка на девойче младо, три – на челяд и Жена,

с манлихерата на дядо от Балканската война,

със значка на чичко Ленин и на Георги Димитров,

гол – в морета до колени, в океани от Любов,

със любимата ми класна в дълъг час по алгебра,

 

как и Любовта угасна! – и багажа си събра,

лека пролетна пъстърва в тъп, тоталитарен строй –

ей я, книжката ми първа с трийсет стихчета на брой,

времето, в което литнах – и несетно остарях,

свещ припалил за молитва, сетне духнал развейпрах,

то, комай, че друго няма – свърши моят ХХ-ти век.

Аз бях зрителна измама – светъл спомен за човек.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??