Щом надолу си поел,
стръмен е баирът.
С теб поне ще бъда смел -
десетина бири?
Лятото реши да спи.
Кестени го будят.
Как саминка се изпи
всяка течност чудна?
Но и данък се дължи -
като се напиеш,
няма да те уважи
никоя Мария.
© Александър Белчев Все права защищены
"Вчера си намерих кестен
и прогнозата е ясна:
непременно ще е есен.
Бавно слънцето угасва,
сменя си цвета морето,
в шал от пяна се загръща.
Прибери се там, където
ще си чакан и прегръщан."