Стихотворението е написано два дни след пуча в Русия. Тогава се радвах, че един народ се събужда от дълбокия си сън. Дали съм бил наивник? Има ли значение?! "Всичко тече - всичко се променя".
ДЕН ПЪРВИ
Тресе се източният колос
пред погледите на света
и с вик: “Диктаторите долу!”,
той се въздига от калта.
Ехтят от възгласи площадите.
Събужда се един народ
и ражда се на барикадите
със мъка новия живот.
Превратът – дело на червените –
в зародиш още потушен,
успя да ускори промените –
превърна се нощта във ден!
Ден първи на епоха нова,
за много, недочакана, уви.
Ден, в който падаха окови
и се изправяха глави.
Ден на прераждане. Ден – клада,
върху която изгоря
една недостроена сграда.
Една илюзия умря.
1991 г.
Габрово
© Румен Ченков Все права защищены
А има ли"Ден втори"?Очаквам ...