Те очите ти така са научени,
гледат, а нищо не виждат
и сърцето така е научено,
бие, ще разкъса гърдите ти,
блъска даже, но не усеща.
И времето някак научи те
да съществуваш, не да живееш.
Спомените чета по лицето ти,
влезли в образ на бръчки дълбоки,
юмрук да надигнеш, ще можеш ли
над масичка няколко оки.
А прашасало до болка е времето,
душата ти плътно завива,
пази то от премръзване
и последния корен коприва.
Спомени стари развъждаш ги
под парник не по голям от кутия!
Дай им въздух, попари ги
тази задушна килия.
Ами иконката дето те гледаше
там над одъра в дни като тия
и свещицата дето ти грееше
надеждите-пожълтяла хартия.
И всичко вече е спомени,
дюшемето само остана,
наядоха го дървениците,
Но все пак то ти остана.
© Павлина Стоянова Все права защищены