ДЯВОЛ
Може би вярвам, че върша добро,
с чисти помисли и добри намерения,
скромен съм, спазвам обноски,
не се поддавам на гневни вълнения.
Усещам обаче през цялото време
полъх от сили далечни и древни,
които карат кръвта да завира,
в спорове дребни, в кавги ежедневни.
Те ме водят в непознати светове,
където всяко зло е без последствия,
там за греховете няма укор,
а безкрайна почит и хвалебствия.
Там единствен аз съм справедлив
- правда само мене се полага,
там другите са безполезна сган
и мога да ги залича веднага ...
Но ето виж как силите нашепват
своите грандиозни обещания
гощавайки душата с тъмнина,
родена от утробата на зли желания.
И стиснат в ноктите на пагубния сън,
остава ми на Бога да се моля,
за сетна бран да хвърля срещу ада,
вяра, надежда, разум и воля.
© Развей Прах Все права защищены