Седях самотен в бара
на тоник с бучка лед,
когато сред разгара
на Моя следобéд
поисках малък бонус
от есенния ден –
Напитка с летен тонус
на масата пред мен.
Поръчах си мартини,
с лимонче и вода,
с две лъскави маслини
и с плуващи листа!
Приветствах питието,
опитах го с език...
Две кифли в сепарето
ме зяпнаха за миг.
И тъкмо да си пратя
флуидите към тях,
до входа, на вратата,
познайте кой видях:
Съседката от блока,
от шестия етаж –
Брюнетка синеока
с естествен макиаж.
Отдавна я харесвах,
но някак нелогично
до мене я намествах
изцяло платонично.
А тя ми се усмихна,
красиво в този ден!
Поръча си мастика
и седна редом с мен.
Погледна ме в очите,
премери ми носа,
намести си гърдите
под черната коса.
Щом узото пристигна
му сложи много лед.
Рутинно го надигна
и каза ми: – Напред!
Не можех да откажа
наздравиците с нея,
и сякаш да докажа,
че мога... да живея,
за втори път поръчах
мартини и вода,
и бързо, смело, сръчно
кръвта у мен завря!
А стройната съседка
гаврътна бързо три –
Нахакана брюнетка,
с наместени гърди...
Но сухото мартини
бе с "доста" алкохол,
след четири маслини
си вкарах автогол:
Напитката ме хвана,
прихнах да се смея...
Разрових стара рана
и почнах да жалея!
Как Мойта мила дама
чу моето тегло,
загрижена и пряма
предложи ми легло!
Без никакви дебати:
У нас... или у вас...
тя бюста си заклати,
и ловко в този час
понесе ме на рамо,
с подгънати крака –
Бях кьор-кютук пиян,
с отрязана глава...
...
Събудих се послушен
на някакъв диван,
напълно гол и сгушен
под старичък юрган.
Замислих се логично
над мойто – дежавю –
Защо съм гол, самичък,
на "Шесто авеню"?
Почнах да навързвам
нещата в Моя ден,
но отговорът бързо
яви се сам пред мен:
Чаровната съседка
със палави гърди,
красивата брюнетка
със сините очи,
изникна зад дивана,
със кофа и парцал,
и гневна – не засмяна,
наказа ме без жал:
–Я спирай да си мислиш
за бялото мартини,
и ставай да почистиш
"красивите" маслини!
–Че аз съм ти Спасител,
пазач дори в ръжта,
твой Ангел изтрезвител
и бъдеща жена...
Замислих се обидно
над тази равносметка,
но вече сто години
с чаровната съседка
не пия грам мартини
из цъфналата ръж –
Със двете нейни дини
аз в нощите съм мъж!
Но денем съм на нокти –
трупам трудов стаж.
По цял ден чистя, готвя
на шестия... етаж!
Провокирано... и вдъхновено
от стихотворението на Иржи
"Боже, опази мъжете"!
Юри
Йовев
Септември 2019 г
© Yuri Yovev Все права защищены