4 июн. 2021 г., 00:21

Епидемична обстановка 

  Поэзия » Юмористическая, Гражданская
439 0 2

Декември майче беше- вече аз не помня

Шегувахме се как прилепи са яли тези хора

Как пазарът бил е пълен със зарази

А вече всеки се покрива-здравето си да опази

 

Но за нас си беше празник – толкова велик

Най-дългата ваканция- всъщност замахна за плесник

И тръшна на леглата хиляди за миг

Градът ни стана смъртно тих

 

Пакника и ужас! Ще запечатат всички сгради минимум за седмица или пък три

Народа се изсели в магазина. С какво най-напред да се снабди? 

Храна,лекарства, дрехи може би? 

Не, тоалетната хартия тук на пиедестал стои! 

 

И тъй всеки се затвори между четири тухлени стени

Консервите от боб и грах на етажерката си подреди

Не бяхме на война, но усещахме, че бедствието предстои

Кой борбата ще изгуби? Кой до край ще издържи?

И хиляда въпроси питахме. Колко ли това ще продължи?

 

Таз пандемия си няма краен срок

Покорява независмо дали си едър, слаб или висок

Дали си тъмен, рус или пък синеок

Тя е тук, за да напомня, че светът е винаги жесток

 

А маските ни бяха неудобни. Сякаш спираха потока въздух , стигащ нашите гърди

Но махнеш ли преградата- рискуваш да те заболи

Тестваха ни с тампони в нашите носни кухини

В очакване на резултата- така не може да се спи

 

Училището ни е вече в дигиталните среди

Едва ли можехме да си представим за това преди? 

Вместо все да ставаме в ранните зори

Вече всеки може вкъщи да поспи

И по цял ден по пижама да лежи

От онези неудобни столове-най-много да се изкриви

 

Свикнах да се вглеждам в снимки на екрани 

Знам че няма как да се докоснем с длани

Стоим зад нашите профили така безстрашни

Но навярно едва ли били сме по-нещастни

 

А погледите пълни с надежда, сега изглеждат празни

Няма кой да ме издразни, нито пък да ми се мазни

Няма ги и срещите случайни и нашите игри безкрайни

За това си имам тонове домашни

Да ми напомнят за онзи мигове, който в съзнанието ми са напълно прашни

 

Тоз Гергьовден ще се съберем ли в къщата на село? 

Да прегърна баба и да я целуна смело

Да съм сред моите любими хора- Това за мене е най- потребно 

Да се смеем, без дистанция и маски, като за последно

 

 

 

 

 

© Никол Тонева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • 2020 - две простички числа,
    но щом събраха се годината по друга стана тя!
    Уж нормално почна
    и като ехо далечно достигна до нас
    там някъде в Азия в Китай в един град Охан
    зараза някаква поваля хората за миг!
    -Там има много, няма да им се отрази!
    си казахме, а и е далеко до нас не ще приближи
    и докато това и онова, народа в плен се озова
    маска, дезинфектант и стой си в къщи- страната опустя.....
  • Мдаа, помня битката при Кауфланд, беше...епична. 🙂
Предложения
: ??:??