Декември майче беше- вече аз не помня
Шегувахме се как прилепи са яли тези хора
Как пазарът бил е пълен със зарази
А вече всеки се покрива-здравето си да опази
Но за нас си беше празник – толкова велик
Най-дългата ваканция- всъщност замахна за плесник
И тръшна на леглата хиляди за миг
Градът ни стана смъртно тих
Пакника и ужас! Ще запечатат всички сгради минимум за седмица или пък три
Народа се изсели в магазина. С какво най-напред да се снабди?
Храна,лекарства, дрехи може би?
Не, тоалетната хартия тук на пиедестал стои!
И тъй всеки се затвори между четири тухлени стени
Консервите от боб и грах на етажерката си подреди
Не бяхме на война, но усещахме, че бедствието предстои
Кой борбата ще изгуби? Кой до край ще издържи?
И хиляда въпроси питахме. Колко ли това ще продължи?
Таз пандемия си няма краен срок
Покорява независмо дали си едър, слаб или висок
Дали си тъмен, рус или пък синеок
Тя е тук, за да напомня, че светът е винаги жесток
А маските ни бяха неудобни. Сякаш спираха потока въздух , стигащ нашите гърди
Но махнеш ли преградата- рискуваш да те заболи
Тестваха ни с тампони в нашите носни кухини
В очакване на резултата- така не може да се спи
Училището ни е вече в дигиталните среди
Едва ли можехме да си представим за това преди?
Вместо все да ставаме в ранните зори
Вече всеки може вкъщи да поспи
И по цял ден по пижама да лежи
От онези неудобни столове-най-много да се изкриви
Свикнах да се вглеждам в снимки на екрани
Знам че няма как да се докоснем с длани
Стоим зад нашите профили така безстрашни
Но навярно едва ли били сме по-нещастни
А погледите пълни с надежда, сега изглеждат празни
Няма кой да ме издразни, нито пък да ми се мазни
Няма ги и срещите случайни и нашите игри безкрайни
За това си имам тонове домашни
Да ми напомнят за онзи мигове, който в съзнанието ми са напълно прашни
Тоз Гергьовден ще се съберем ли в къщата на село?
Да прегърна баба и да я целуна смело
Да съм сред моите любими хора- Това за мене е най- потребно
Да се смеем, без дистанция и маски, като за последно
© Никол Тонева Всички права запазени
но щом събраха се годината по друга стана тя!
Уж нормално почна
и като ехо далечно достигна до нас
там някъде в Азия в Китай в един град Охан
зараза някаква поваля хората за миг!
-Там има много, няма да им се отрази!
си казахме, а и е далеко до нас не ще приближи
и докато това и онова, народа в плен се озова
маска, дезинфектант и стой си в къщи- страната опустя.....