29 сент. 2012 г., 14:13

Есен в кафяво и златисто 

  Поэзия
724 1 6

 

ЕСЕН В КАФЯВО И ЗЛАТИСТО

 

Като въздишки рижи падат листи,

в хербария на август изсушени...

Златисти са дърветата, златисти –

отново есен вън и есен в мене.

 

И пак вървя в полето – не зелено

като в оная пролет дъждовита,

а в огъня на август изгорено –

кафяви са на есента тревите.

 

И мислите ми сякаш са кафяви,

и слънчевият диск в кафяво свети,

кафяви сухи ветрове развяват

изсъхналите дрипи на полето.

 

Редеят в клоните листата гъсти,

редеят гъстите довчера храсти

и скубе вятър с костеливи пръсти

перчемите на двата стари бряста.

 

Листата падат на ята златисти,

летят надолу в дълги рижи клинове,

и – оголели – клоните безлисти

са сгърчени от болка пукнатини.

 

А птичите ята са летен спомен,

парче от облак по небето скита

и някъде проплаква дъжд бездомен...

Кафяви са на есента тревите.

 

Кафяви са дворовете, нивята,

кафяво време слиза бавно в мене.

О, есента е каталог на златото,

но златото е винаги студено.

 

Едно развиделяване златисто

с варак покрива оголели ниви –

златисти утрини, кафяви листи...

 

Доброто кратко лято си отива.

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Есен, нарисувана в преобладаващо кафяво. Червеникавото златисто не е студено, напротив...Но когато есента напомня за липси и отминаващи години, то тогава застудява, съгласна съм. Поздравления!
  • Вълшебна есен в топли цветове!
    Сърдечни поздрави!
  • Невероятна красота! Благодаря ти, Вальо!
  • Поздравления,Валентин!
  • Потопих се в твоята есен...Браво!
  • Прекрасно е..., златисто - в кафява гама..., образно..., в никакъв случай студено...!!!
    "Кафяви са дворовете, нивята,
    кафяво време слиза бавно в мене.
    О, есента е каталог на златото,
    но златото е винаги студено."
Предложения
: ??:??