13 окт. 2014 г., 13:25

Есенно море... 

  Поэзия » Пейзажная
1359 0 5

 

      Есенно море...

          (импресия)

 

О, как различно е Морето днес!...

Бучи... Над него стене птица...

(Като мома продала чест

в нощта набързо за жълтица...)

 

Вълните, с гняв необясним,

се блъскат яростно в прибоя

и го застилат с бял килим

преди да хукнат пак на воля...

 

А над разпенената площ

като махало разлюляна-

денят е мрачен като нощ,

като подхвърлена закана

 

и може да се долови

предчувствие, на гръм подобно,

преди само да се взриви

то, над пространството огромно...

 

Отгоре Вятърът фучи

две лодки в бурята подгонил;

през облаците- сноп лъчи

изпраща Слънцето надолу,

 

от тях запали се вълна,

и се понесе като факел...

След нея- друга... От това

подпали се Морето сякаш...

 

Дори и белите платна

на лодките към хоризонта,

във пламък са... И ето на:

във тази визия самотна

 

неподозирана до днес

коварна мисъл се изнизва 

и тя във есенният стрес

със тъпа болка ме пронизва...

 

...Знам няма Вятърът да спре,

но ти и гневно си красиво:

Жестоко, Есенно море!...

 

... И да си тъжно ти отива!...

 

Коста Качев,

Средиземно море,

Италия

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??