9 дек. 2013 г., 17:21

Gaudeamus igitur...* 

  Поэзия » Философская
477 0 6

 

 

Gaudeamus igitur...*

                 На моите състуденти по случай

             празника на българските студенти.

 

Приятели, колеги, състуденти,

които оцелели сме до днес,

от градове, села и континенти-

да дойдем пак на старият адрес!...

 

А той е: Младостта незабравима,

оная възраст, във която сам,

по интуиция необяснима,

решаваш си, че си безсмъртен там!...

 

И Времето приемаш за безкрайно,

та затова си винаги готов:

когато искаш- да е всеотдайно,

а даваш ли- да бъде от Любов!...

 

... Кажи-речи един Живот изтича,

прекрасна рутина е любовта,

но днес ще дойдат „старите момичета”

опазили искри от Младостта

 

и ще разпалят „старите огньове”

за да разжарят гаснещата страст,

и щом напълним чашите отново,

то Времето над нас ще е без власт.

 

Защото Младостта е във душите

с наивната невинност на деца...

А с аромат на младост са мечтите

и с пулс на развълнувани сърца...

 

Жените дето любехме тогава,

със пиетет до нежният им трон,

все тъй очарователни остават-

противно на природният закон...

 

„Gaudeamus igitur” да пеем

до залеза на този чуден ден,

а в идващата нощ да се надсмеем

над всеки слух, за Край предизвестен!...

 

... Приятели наздраве!... Да сме живи!...

Живеехме и любехме на екс,

макар че често в дните ни щастливи

да имаше и незаслужен стрес,

 

но тъй Животът беше Приключение

и ако той даде ни втори шанс:

ще бъде същият, без изключение...

... Дори с нещастната любов в аванс!...

 

Приятели, колеги, състуденти,

понеже днес адрес е: Младостта,

с божествено-чаровните моменти,

които ни сродиха с Вечността,

 

на Времето в безкрайната матрица

да впишем своя персонален код,

за да остане някаква частица

от авантюрата на нашият Живот!...

 

... Gaudeamus igitur, колеги,

а дойде ли за тостовете час:

„Наздраве!... Да празнуваме довеки,

живее ли поне един от нас!...”

 

Коста Качев,

08.12.2013.

                                                    

  • Gaudeamus igitur (лат.)- студентския химн:

„Gaudeamus igitur iuvenes dum sumus”- Да се

веселим докато сме млади.

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Браво!
  • Голямо наздраве, Коста! Да си жив и здрав за нови авантюри! Поздрави!
  • Аплодисменти!
  • Искрено, затрогващо, с много споделена мъдрост...
    Нздраве за младостта и любовта, Коста!
  • Защото Младостта е във душите
    с наивната невинност на деца...
    А с аромат на младост са мечтите
    и с пулс на развълнувани сърца... Невероятна мисъл, докосваща се до сърцето и душата на човек. Страхотно е!
  • за да остане някаква частица
    от авантюрата на нашият Живот!...
    Наздраве за това!
Предложения
: ??:??