4 июл. 2013 г., 21:48

Герой 

  Поэзия » Философская
483 0 0

В стая пълна с колби

и течности с различен цвят

очакваха да съм Героя,

извлякъл любовния екстракт.

 

Опитах трикове различни

и научни, и не толкова, уви,

но резултатът винаги клонеше

към минус, нула и развалини.

 

Наложи се и Фауст да попитам,

интриги той умее  да крои,

макар в науката да е отричан

заради помислите зли.

 

Нещо с формулите беше я закъсал

и сам наложи се да вниквам в тях,

но не бях готов да нося кръста,

обзе ме паника и страх.

 

Проникнах и на Рая зад вратите,

да търся смелост в ябълковото дърво,

но змията отдавна там не скита,

обрала всяко ценно плодово стебло.

 

Сега стоя сред гръцката агора.

Философи спор захванаха жесток:

екстрактът имал ли си бил основа

или просто е мираж висок.

 

Отбих се и при индианските шамани,

духовете да ми пратят за пророк,

но в дебрите на техните савани

не течеше еликсирният поток.

 

Но май индийците са най-открити,

пишат книги за любовния живот,

така че, ако някой толкова го иска,

не съм героят аз, при тях е вашият урок.

© Йордан Малинов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??