Русимова влиза
и акъла ми излиза.
Още от вратата
ме вдига на дъската.
Дневника отваря -
устата ми затваря.
- Няма да говоря!
- Двойката е твоя!
Сядам аз на място,
а тя ме фиксира бясно.
Химия и химикали
необятни, многократни.
Във главата ни е каша,
а вината все е наша.
А вдигне ли те на дъската
- горко ти на душата.
Въртиш се и пъшкаш -
все нещо ще объркаш.
Ето, вече си загазил
- гледа те с усмивка.
Дано тройка си запазил,
ако да, то ти тогава си щастливка.
"Редуктор или окислител?
А валентността каква е?
Има ли реакция между двата химикала?
Ако да, каква е?"
Въпроси и пак въпроси.
И главата почва да се носи.
Щом те цепне - запомни
и за тройка забрави.
" Редуктор, мисля, че ще да е.
Валентността... не знам каква е.
За реакция не знам.
Ох, госпожо, не ме мъчете
и за мене забравете.
Тоз предмет не ми е най-любимия
всичко си го обяснявам просто с...
Химия!"
© Криста Все права защищены