25 авг. 2023 г., 08:51  

Hищото от нещото 

  Поэзия
391 6 9

Опазих ли я добротата – святата,
от себе си или от всеки друг?
Дали сега, когато свършва лятото,
тя – бяла птица, ще потърси юг?

 

Не чини вече нищо добротата ми –
пробит и носен на връвчица грош,
разпада се душата ми – на атоми
и стих по стих я сбирам всяка нощ.

 

А денем все по-често си хортуваме,
в клошаря градски Бога разпознах,
за опела̀, кръщавки и сбогуване,
за добротата ни – изконен грях.

 

И все по-често си дарявам вещите –
дошлият гол отива си по-гол
и взема само нищото от нещото –
една сълза – нагарчаща от сол.

 

 

 

© Надежда Ангелова Все права защищены

"Да правиш добро, без да очакваш награда, е сигурен начин, че един ден някой може да направи същото за теб."
Принцеса Даяна
Тази мисъл (независимо дали наистина е на принцеса Даяна или на някой друг), всъщност опровергава сама себе си, защото нескрито провокира надежда за награда у правещия добро, д ...
  609  34 
Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??