20 сент. 2012 г., 19:37

Хляб за пътника 

  Поэзия » Другая
612 0 7


По залез меденият дракон

открадна слънчевата пита.

Пчели небесни безпощадно

дълго и със стръв го жилиха.

 

Кървеше той, докрай удави

сред пламъци и златна пепел,

валма в кармин и звезден прах –

площадите с бездомни пейки.

 

А този град, смълчан и сгушен,

във смог и пушеци загърнат,

за миг дори не спря да слуша

суматохата, че иде свършекът,

 

че пада мрак и дебнат страсти,

неведоми и непростими.

Хлябовете за причастие

мухлясали са и ги стриват

 

с ноктите си груби къртове,

развлачват крехките им фибри.

С кълнове, наболи в кръстове,

пленяват мислите ни нелогизми.

 

Да бягаш ли? Нима ще можеш

петак размèнен да намериш

и овехтялата си кожа

да спазариш с ездача черен?

 

Страхът изостря сетивата,

страхът ни свива и загръща,

щом няма връщане след здрача,

без слънце, без уютна къща.

 

Пастирите, които идат,

губерка и канап поднасят,

очите им са като въглен,

езиците им съскат ядно.

 

От златната си тежка чаша

дали ще сипне изгрев после

над непокорното си стадо

умореният и свъсен Бог?

 

Нощта не питай – онемява,

пред миглите ти щом разстели

платнище и омайна плява

отвъд Морфееви предели.

 

Попитай скитника у мене –

дано да спре, да отговори –

как всяка мощ мълчи и дреме.

И може да е късно скоро

 

да бъдеш друг, да бъдеш някой –

човек ли, роб ли – ти си знаеш,

сподвижник, враг или приятел,

но не слушателят нехаещ,

 

дори случаен наблюдател,

но не и безучастен зрител.

Стани творец, бъди ваятел

един път в този свят на цифри.

 

Дори да бъркаш, да си грешен

тръгни и намери си пътя,

загубиш ли се, ще е лесно

да отброиш обратно стъпки.

 

И тъй навярно да провидиш –

малката искрица Божия

как мимолетно ще си иде.

 

Но диря да остави може!

 

 

 

 

 

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Честит рожден ден, Вале, на патерица! Радвам се, че споделяш невероятната си поетична вселена с нас. Продължавай да ни изненадваш с богатсвото на метафоричния си изказ, сбъдвай приказки и създавай светове!!!Честит празник на поезията - изкуството диша и чрез твоите стихове, Йо!
  • Напълно споделям коментара на Рени!
  • Мъдро...
  • много добри образи и изказ,харесах
  • "Дори да бъркаш, да си грешен
    тръгни и намери си пътя,
    загубиш ли се, ще е лесно
    да отброиш обратно стъпки."

    Наздраве за обратното броене
  • Дори да бъркаш, да си грешен
    тръгни и намери си пътя,
    загубиш ли се, ще е лесно
    да отброиш обратно стъпки.

    Намираш пътя към сърцето ни с тези парещи думи - въглени, Йо!
  • Предложение:

    От златната си тежка чаша
    дали ще сипне изгрев после
    над непокорното си стадо
    умореният и свъсен Господ?
Предложения
: ??:??