15 апр. 2022 г., 17:03

И няма смърт, и ад, и анатема 

  Поэзия » Философская
154 0 3

И ражда се пак пролетния ден,
лилаво сини люлякът отваря
очите си. И тръпне упоен,
градът. И Бог отново е овчарят,
звънците на овчиците повтарят,
молитва и хвалебствена е да
че Бог света избави от беда
и любовта полека се съвзема,
и всичко пак върви си по реда
и няма смърт, и ад, и анатема.

 

И дяволът побягва победен,
добро и зло – историята стара,
борбата тежка между дух и тлен
и тържествува светлата ни вяра,
душите към изтока подкара.
Обичаш, Боже грешните чада,
дори да тънат грехове, вражда,
а дявол яростно души да взема,
Ти гониш зимата, леда ѝ и студа
и няма смърт, и ад, и анатема.

 

И всеки, който в мъки е роден,
той знае, че за тебе пази дара,
на своята душа и в него, в мен,
духът Ти жив – искрицата изгаря,
че ти си на земята наша Царят.
И ние сме в все твоята следа,
от тебе по-велик, Бащице нема!
И всички хора всъщност са рода
и няма смърт, и ад, и анатема.

 

Но стих от златни думи пак преда
А там сред тях е  златната среда:
Дали човекът не е сам дилема?
Я виж го! Само иска, или взема
и мисли —В Рая как да се вредя?
Дали пък по-добър да се родя?
И няма смърт, и ад, и анатема.   

 

 

 

 

© Надежда Ангелова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Радвам се, че ти харесва, Тони. Дааа, сенсей, представи си 300 откачалки на по 7 гроздови... Денонощно...
  • В такива настроения изпадам след седмата гроздова, а ти - направо...
    Родена си с мисъл, поезия и пияна глава на трезво...
  • "И няма смърт, и ад, и анатема" хареса ми този призив, Наде!
Предложения
: ??:??